RIJSWIJK - Nieuwszender CNN gaat de beslissing van de programmaraad Groningen/Drenthe om het station van de noordelijke kabel te halen aanvechten. Dat liet een CNN-woordvoerder donderdag weten. "Ik heb begrepen dat we op 8 mei ons standpunt nog eens bij de raad mogen toelichten. Dat zullen we zeker doen. Daarna is het laatste woord aan kabelaar Essent."

De programmaraad bracht dinsdagavond naar buiten dat CNN wat hen betreft van de kabel moet, omdat de zender "te pro-Amerikaans" zou zijn. Per januari 2004 ziet de raad het liefst het Europese tv-station Euronews op de noordelijke kabel. Een ander alternatief, BBC World, viel af omdat die Britse zender te subjectief bericht zou hebben tijdens de oorlog in Irak.

Essent is donderdagochtend bestookt door boze klanten die niet willen dat CNN uit het aangeboden pakket verdwijnt. Dat heeft een woordvoerder van Essent donderdag bevestigd. Tot tien uur 's ochtends waren er al tientallen nijdige telefoontjes en e-mails binnengekomen, zegt een woordvoerder.

Eerder werd al bekend dat ook de zenders Veronica en Kindernet van de noordelijke kabel moeten verdwijnen. Zowel de zenders als de kijkers hebben vier weken de tijd om bezwaar tegen het besluit aan te tekenen. Evenals CNN heeft Veronica al aangegeven het besluit van de programmaraad aan te vechten.

'Spijtig'

De CNN-zegsman, M. Spits, noemt het "spijtig" dat de programmaraad zijn zender als te Amerikaans bestempelt. "CNN heeft in diverse werelddelen verschillende zenders. In Amerika kijken ze naar CNN Domestic, maar wij kijken hier naar CNN International. Het merendeel van die programma's komt uit de studio in Londen.

Amerikaanse programma's als Larry King Live en MoneyLine geven wij wel door, maar die worden door velen hier gewaardeerd. Amerika is in oorlog. Als China in oorlog was geweest, dan waren we misschien wel te Chinees geweest."

De verschillende programmaraden in het land bepalen telkens aan het begin van een jaar welke zenders het volgende jaar op de kabel te zien zijn. Met veel andere raden heeft CNN al overleg gevoerd over het volgende jaar, en die verliepen volgens Spits positief.

"Haarlem was tevreden en Den Haag was zelfs lovend over onze uitzendingen." Volgens de woordvoerder is het dus niet zo dat met de beslissing van de noordelijke raad een landelijke trend zichtbaar is geworden om CNN in de ban te doen.

'Heel erg'

Het eventuele verlies van de kabelklanten in het noorden noemt Spits heel erg. "Al onze kijkers zijn ons even lief. Zij worden de dupe van een systeem van programmaraden dat niet democratisch is, want de leden worden niet gekozen. Mensen kunnen reageren op een advertentie en vervolgens zitting nemen in de raad. En als zij iets vinden, dan vinden zij iets. Bovendien bepaalt de Mediawet dat in elke gemeente een aparte programmaraad moet zijn en dat is zeker niet het geval."