AMSTERDAM - Het 'sociale radiostation' Last.FM laat zijn gebruikers alle nummers op de website gratis integraal beluisteren.

Dat heeft de Londense online muziekdienst woensdag bekendgemaakt. Op Last.FM kunnen gebruikers de muziek waar ze naar luisteren beoordelen. Zo ontstaat een steeds nauwkeuriger beeld van hun muzieksmaak. De site brengt muziekliefhebbers vervolgens in contact met andere gebruikers met een vergelijkbare smaak, en doet muzikale aanbevelingen.

Tot nu toe was het - enkele uitzonderingen daargelaten - niet mogelijk om zelf nummers op de site uit te zoeken en integraal te beluisteren. Sinds woensdag is daar echter verandering in gekomen.

On-demand

De site, die vorig jaar voor 280 miljoen dollar werd overgenomen door het Amerikaanse mediabedrijf CBS, laat zijn twintig miljoen luisteraars nu alle muziek on-demand afspelen. Daartoe heeft het de beschikking over de catalogi van de vier grote platenmaatschappijen EMI, Universal, Warner en Sony/BMG, en een groot aantal onafhankelijke labels.

Abonnementsdienst

Ieder individueel nummer kan drie keer gratis vanaf de site worden 'gestreamd'. Daarna krijgen gebruikers reclame voor een binnenkort te introduceren abonnementsdienst te zien, waarmee onbeperkt kan worden geluisterd, of een optie om het nummer te kopen bij een partnersite - zoals iTunes of Amazon MP3.

Daarnaast hoopt moederbedrijf CBS geld te verdienen aan advertenties op de site.

Voorlopig is de functie alleen beschikbaar voor gebruikers in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Duitsland, maar Last.FM zegt de gratis streaming in de komende maanden wereldwijd te introduceren.

Onafhankelijke artiesten

Tegelijkertijd kondigde Last.FM aan dat het artiesten zonder platenlabel de gelegenheid gaat bieden om geld te verdienen met hun muziek. Muzikanten kunnen hun nummers op de site beschikbaar stellen, en ontvangen dan een bedrag voor iedere keer dat het liedje beluisterd wordt.