AMSTERDAM - Google moet alsnog advertenties accepteren van een handelaar in elektronische sigaretten. Dat eist Frans van Hintum uit Helmond in een kort geding dat hij donderdag tegen de zoekgigant heeft aangespannen bij de rechtbank in Den Bosch.

Van Hintum handelt onder meer via internet in elektronische sigaretten. Die bevatten geen tabak, maar waterdamp en eventueel nicotine. Volgens Van Hintum is gebruik van apparaatjes niet schadelijk voor de gezondheid.

Google weigert advertenties voor de 'slimme sigaret' te tonen. Het bedrijf beroept zich daarbij volgens Van Hintum op de regel dat geen reclame voor tabaksproducten mag worden gemaakt. Volgens Van Hintum onterecht: "De rook is pure waterdamp. Behalve nicotine, krijgt een gebruiker geen andere chemische stoffen binnen, laat staan schadelijke stoffen. De weigering van Google slaat dus nergens op."

Omzetschade

Van Hintum zegt dat de weigering hem veel omzet heeft gekost. "Ik snap niet dat een paar arrogante mensen in het buitenland mogen bepalen of mijn webshop wel of geen succes mag worden", klaagt hij. Hij eist dat het internetbedrijf zijn advertenties alsnog toelaat, en wil een nog onbekende vergoeding voor de geleden omzetschade.

Wanneer het kort geding dient, is nog niet bekend. Google kon niet onmiddellijk worden bereikt voor commentaar.