DEN HAAG - De genetisch gemanipuleerde stier Herman heeft zondag voor zijn 11e verjaardag een webcam gekregen van de Dierenbescherming. Met de camera wil de stichting voorkomen dat de stier moet verhuizen. De webcam is een alternatief voor het plan Herman als publiekstrekker bij het natuurhistorisch museum Naturalis onder te brengen.

De stier, die eigendom is van het Leidse bedrijf Pharming, zou in december een stal in Naturalis betrekken voor een permanente tentoonstelling over biotechnologie. Daarvoor zou hij de proefboerderij in Polsbroek verruilen voor een stal in het museum.

De Dierenbescherming wil met de webcam voorkomen dat "de allereerste genetisch gemanipuleerde stier van de wereld een levend museumstuk in een soort rariteitenkabinet wordt". Herman heeft volgens haar recht op een onbezorgde en rustige oude dag.

"Door een webcam aan te bieden hoeft de stier zijn vertrouwde omgeving niet te verlaten om, via een internetverbinding, gezien te kunnen worden door het museumpubliek", aldus de Dierenbescherming. De tentoonstelling wordt op 2 februari geopend.