AMSTERDAM - De burgemeester van Waalwijk gaat prinses Máxima zijn excuses aanbieden. "Máxima werd geboren als stronthoer in Buenos Aires", meldde Wikipedia op 1 november 2005 over de prinses.

De online encyclopedie was vanuit het stadhuis van de Brabantse gemeente aangepast. De toegang vanuit het Waalwijkse gemeentehuis werd door de encyclopedie tot vijf keer toe geblokkeerd. De persoon in het gemeentehuis bleef proberen de belediging in de encyclopedie te plaatsen.

De kwestie kwam naar buiten toen het weekblad Intermediair in november vorig jaar een overzicht presenteerde van misdragingen op het internet die vanuit overheidsinstellingen werden uitgevoerd.

Excuses

Burgemeester Nol Kleijngeld, die ten tijde van de beledigingen overigens nog geen burgemeester van Waalwijk was, stuurt binnenkort per brief zijn excuses aan de uitgescholden prinses. "Ik wil duidelijk maken dat Waalwijk ondanks één onverlaat verder een prima gemeente is. Ik hoop haar te interesseren voor een werkbezoek."

Niet te achterhalen

Wie de belediging plaatste, kan niet meer worden achterhaald. De surfgegevens van medewerkers worden één jaar bewaard. "Wikipedia heeft ons ook niet ingelicht toen dit gebeurde", zegt een woordvoerder van de gemeente. "Met de toen beschikbare software hadden we het ook niet kunnen achterhalen." Als iemand zoiets nu zou proberen, zou het volgens de woordvoerder wel te achterhalen zijn.