AMSTERDAM - Het bezoekersaantal van videosites is enorm gegroeid sinds het begin van de schrijversstaking in Hollywood. Dat blijkt uit metingen van marktonderzoeksbureau Nielsen Online.

Dat meldt de BBC vrijdag.

Het onderzoeksbureau zegt dat het er op lijkt dat Amerikaanse televisiekijkers zich tot het internet wenden nu populaire series als Desperate Housewives, Heroes en Grey's Anatomy niet meer worden uitgezonden als gevolg van de staking

Stijging

De cijfers laten zien dat bij Youtube het bezoekersaantal met 18 procent steeg. Het minder bekende en jongere Crackle zag zijn publiek zelfs vedubbelen.

In september en oktober had de site nog 1,2 miljoen bezoekers, dat verdubbelde naar 2,4 miljoen bezoekers in de maanden november en december.

Naast de schrijversstaking wijst Nielsen Online nog een mogelijke oorzaak voor de groei van de bezoekersaantallen. Zo is het aantal Amerikanen dat thuis over een snelle internetverbinding beschikt vorig jaar gegroeid van 45 procent naar 54 procent.

Staking

Op 5 november begon een grootschalige staking onder schrijvers en producenten van televisieseries en -programma's.

De bonden worden het maar niet eens met de werkgevers. Grootste struikelblok is het feit dat de schrijvers ook betaald willen krijgen op het moment dat hun productie in een andere vorm verschijnt.

Ze willen een vergoeding voor elke keer dat een productie verspreid wordt op dvd, internet of via mobiele telefonie.

Golden Globes

De uitreiking van de Golden Globes zal aanstaande zondag door de staking niet met de gebruikelijke grote show gepaard gaan. De winnaars zullen bekend gemaakt worden tijdens een persconferentie.

Zender NBC heeft daartoe besloten omdat veel acteurs, die zich solidair verklaarden met de stakers, de uitreiking zouden boycotten.