AMSTERDAM - De internetveiling van kunstwerken uit Nederlandse museumcollecties krijgt een vervolg.

In de loop van dit jaar zullen op Ebay opnieuw culturele objecten digitaal onder de hamer komen, liet een woordvoerster van Instituut Collectie Nederland (ICN) vrijdag weten. Ook via traditionele veilinghuizen komen kunstvoorwerpen op de markt.

Opruimen

ICN en vijf musea organiseerden afgelopen juli voor het eerst de internetveilingen. Het ging om 1400 voorwerpen die niet meer pasten in de collecties van musea en waar andere instellingen geen belangstelling voor hadden. Op die manier konden ICN en de musea hun overvolle depots opruimen.

De veiling leidde tot nogal wat commotie bij beeldende kunstenaars van wie werk op Ebay verscheen. Zij waren van tevoren niet ingelicht.

De kunstenaars hadden in ruil voor een uitkering werk bij het Rijk ingeleverd in het kader van de vroegere Beeldende Kunstenaars Regeling (BKR), die in de jaren tachtig werd afgeschaft.

De kunstwerken zouden een plekje krijgen in overheidsgebouwen, maar veel objecten kwamen niet verder dan het depot van het ICN.

Voorbereiding

Waarschijnlijk zal het instituut dit jaar opnieuw werken van deze kunstenaars onder de hamer brengen, aldus de woordvoerster. Het ICN gaat de veiling wel beter voorbereiden en de betrokken kunstenaars tijdig informeren.

De organisatie polst op dit moment nog welke musea mee willen doen aan de openbare verkoping.