AMSTERDAM - Webwinkel Amazon heeft bevestigd dat het later deze maand begint met de verkoop van onbeveiligde muziek van platenmaatschappij Sony BMG.

Amazon is daarmee de enige website waar nummers van alle vier de grote platenlabels zonder de omstreden kopieerbeveiliging DRM te koop zijn, zo meldt de webwinkel in een persbericht.

iTunes

De grote vier passeren daarmee Apple, dat met muziekwinkel iTunes nog altijd marktleider is in de online muziekhandel. Alleen EMI biedt zijn muziekcatalogus ook via Apples downloadsite aan.

In april 2007 was EMI de eerste platenmaatschappij die zijn muziek zonder kopieerbeveiliging besloot te verkopen, toen nog alleen via iTunes. De drie voornaamste concurrenten Universal, Warner en Sony BMG volgden, maar kozen voor de nieuwe downloadwinkel van Amazon. Zo hopen de labels de macht van Apple enigszins te beteugelen.

Haat-liefderelatie

De muziekindustrie onderhoudt een moeizame haat-liefderelatie met Apple, dat als grootste handelaar in liedjes een sterke onderhandelingspositie heeft. Labels hadden in het verleden flinke botsingen met Apple over onder meer de prijsstelling, de verdeling van de verkoopopbrengsten en de beveiliging van muziek.

Amazons muziekwinkel is overigens vooralsnog alleen toegankelijk voor Amerikaanse klanten.