AMSTERDAM - De huizensite Jaap.nl wordt opnieuw voor de rechter gesleept. De stichting Baas in Eigen Huis heeft een kort geding aangespannen wegens inbreuk op het auteursrecht van makelaars.

Jaap, dat foto's en woningomschrijvingen van makelaarssites op zijn website plaatst, laat donderdag weten het 'jammer' te vinden dat 'een kleine groep makelaars stug blijft volhouden'.

Vorige maand won Jaap in hoger beroep een zaak tegen een groep makelaars. De stichting Baas in Eigen Huis, die de makelaars vertegenwoordigde, werd niet-ontvankelijk verklaard. Het gerechtshof oordeelde dat de makelaars die Jaap wel steunen niet gebaat waren bij de vordering van de stichting. Daarom kon de stichting volgens het hof niet claimen makelaars in Nederland te vertegenwoordigen.

Steunbetuigingen

De stichting zegt na deze uitspraak 1650 steunbetuigingen van makelaars verzameld. Daarmee hoopt de stichting wel gezien te worden als dé vertegenwoordiger van makelaars. Jaap zegt het kort geding, dat vrijdag dient in Alkmaar, met vertrouwen tegemoet te zien. "Ook wij krijgen veel steunbetuigingen binnen", zegt een woordvoerder. De site wijst op het belang van een transparante woningmarkt.

De site Zuka wordt door de stichting voor hetzelfde vergrijp voor de rechter gesleept. In dit geval gaat het niet om een kort geding maar om een bodemprocedure.