AMSTERDAM - Kinderen en jongeren tot 18 jaar die slachtoffer zijn van een misdrijf kunnen via e-mail of chat steun krijgen van Slachtofferhulp.

Via de digitale weg wil de hulpverlener meer jonge slachtoffers bereiken.

Drempel

De drempel om Slachtofferhulp te benaderen is te groot, zegt een woordvoerder van de hulpverlenende instantie. "Uit cijfers van de politie bleek dat het aantal jonge slachtoffers veel hoger was dan het aantal dat zich bij ons meldde", zegt zij.

Een exact aantal kan zij niet noemen, maar de verhouding was volgens haar scheef.

Slachtofferhulp Nederland biedt naar eigen zeggen 'nuldelijns' hulp, de eerste stappen in het verwerken van bijvoorbeeld een ongeluk.

Hulp

Een woordvoerder zegt dat ook via de chat of e-mail de juridische, emotionele en praktische hulp geboden wordt. De organisatie wil de digitale hulp in het najaar van dit jaar introduceren.

De Kindertelefoon heeft al een chatroom. Begin vorig jaar bleek uit een onderzoek dat kinderen hun problemen makkelijker via internet dan door de telefoon vertellen.

Via de chat worden volgens de onderzoekers vaker zwaardere emotionele problemen besproken. Slachtofferhulp wil in de toekomst met die organisatie om de tafel om ervaringen uit te wisselen.