AMSTERDAM - Network Solutions, een van de grootste bedrijven voor het registreren van domeinnamen, maakt misbruik van voorkennis bij het vastleggen van internetadressen.

Op de website van het bedrijf kunnen geïnteresseerden controleren of een domeinnaam al bezet is. Naar nu blijkt houdt Network Solutions dergelijke zoekopdrachten scherp in de gaten: iedere gezochte domeinnaam wordt onmiddellijk automatisch door het bedrijf gereserveerd. Belangstellenden kunnen het internetadres dan alleen nog via Network Solutions registreren.

Strikt genomen is die praktijk niet verboden. Maar volgens critici maakt Network Solutions zo misbruik van voorkennis. Bovendien worden klanten gedwongen het adres bij dat bedrijf vast te leggen, in plaats van een domeinhandelaar naar keuze.

Domeinkapers

Network Solutions zegt in een reactie dat het de adressen juist tijdelijk vastlegt om te voorkomen dat ze snel worden ingepikt door derden. Informatie over zoekopdrachten naar beschikbare domeinnamen zou regelmatig in verkeerde handen vallen, waarna domeinkapers er met het adres vandoor gaan.

In oktober kondigde ICANN, de Amerikaanse toezichthouder die de infrastructuur op internet beheert, een onderzoek aan naar dergelijke voorkennisfraude.