AMSTERDAM - Apple gaat de prijzen van muziek in de Britse versie van muziekwinkel iTunes verlagen om ze gelijk te trekken met het prijsniveau in de rest van de EU.

De wijziging, die binnen een half jaar wordt doorgevoerd, maakt een einde aan een kartelonderzoek door de Europese Commissie tegen het bedrijf.

Apple hanteert in de verschillende edities van de downloadwinkel zeer uiteenlopende prijzen. In de VS kost een liedje 99 dollarcent (0,67 euro), in de EU 99 eurocent en in het Verenigd Koninkrijk 79 pence (1,06 euro).

Klacht

Tegen die praktijk hadden Britse consumentenorganisaties een klacht ingediend bij Eurocommissaris Neelie Kroes (mededinging). Klanten in Groot-Brittannië hebben niet de mogelijkheid om bij de Europese editie van iTunes te kopen, wat in strijd is met de open Europese markt. Daardoor betalen zij noodgedwongen veel meer voor hun muziek dan andere EU-burgers.

Auteursrecht

Volgens Apple is die beperking echter niet het gevolg van prijsafspraken tussen het bedrijf en de platenindustrie, zoals Kroes vermoedde, maar van auteursrechtelijke beperkingen.

Apple belooft de prijzen in de Britse iTunes binnen zes maanden gelijk te trekken met die in de Europese versie. Daarmee komt de prijs van een los liedje op ongeveer 66 pence.

Kroes neemt genoegen met de stap van Apple en laat de zaak verder rusten.