AMSTERDAM - De Amerikaanse verkiezingen leven enorm onder de Nederlandse bevolking. Zelfs de voorverkiezingen trekken al honderduizenden mensen naar de internetpeilingen die leiden tot een stemadvies.

Zowel Stemwijzer.nl als Kieskompas.nl is sinds begin januari in de lucht om Nederlanders te helpen bij de keuze van hun favoriete kandidaat.

Op Kieskompas.nl, die op verzoek van de Volkskrant, DAG, Netwerk en MTV Cool Politics de site toespitste op de Amerikaanse verkiezingen zijn sinds 1 januari 300 duizend mensen een kijkje komen nemen. 105 duizend Mensen vulden de vragenlijst helemaal in en kregen een stemadvies.

Op Stemwijzer.nl, dat op verzoek van actualiteitenrubriek EénVandaag veramerikaniseerde, hebben inmiddels 40 duizend mensen een stemadvies gekregen.

Media

Volgens een woordvoerder van Stemwijzer.nl zijn het vooral de Nederlandse media die veel meer aandacht aan de verkiezingen besteden dan vorige keren en daarmee de belangstelling onder de bevolking aanwakkeren.

Madurodam

"Bij zo'n belangrijke persoon is het ook belangrijk te weten waar ze voor staan", zegt de woordvoerder van Kieskompas.nl. "Dit gaat echt ergens over. Het is niet de verkiezing van de burgemeester van Madurodam", zegt zijn collega van Stemwijzer.

Ook het feit dat de kandidaten relatief onbekend zijn zou een rol spelen in de warme belangstelling. Beide 'stemsites' blijven tot aan de verkiezingen begin november in de lucht en verwachten dat de belangstelling nog sterk zal toenemen naarmate de strijd vordert.