AMSTERDAM - De formatenoorlog tussen HD-DVD en Blu-ray zou wel eens snel in het voordeel van die laatste kunnen worden beslecht. Na Warner zou ook filmstudio Paramount op het punt staan om Blu-ray als opvolger van de huidige dvd-standaard te kiezen.

Dat meldt althans de Financial Times. Als het bericht klopt, is Universal de enige grote filmstudio die nog achter HD-DVD staat. Dat formaat is een initiatief van een consortium waarvan onder meer Toshiba en Microsoft deel uitmaken. Vrijdag werd duidelijk dat Warner Brothers zijn films vanaf maart niet meer op HD-DVD uitbrengt.

Het bedrijf hoopt zo een snel einde te maken aan de patstelling rond de twee concurrerende systemen. Consumenten hebben een afwachtende houding aangenomen ten aanzien van de opvolging van de huidige dvd, omdat lange tijd onduidelijk was welke standaard de strijd zou winnen.

Clausule

Volgens de Financial Times zou Paramount, dat vorig jaar voor HD-DVD koos, destijds hebben afgesproken dat het mocht overstappen op Blu-ray als Warner dat ook deed. Ook tekenfilmstudio DreamWorks, dat nauw met Paramount samenwerkt, heeft mogelijk een dergelijke clausule in zijn contract laten opnemen.

Speculatief

Tegenover financieel persbureau Bloomberg ontkent een woordvoerster van Paramount het krantenbericht overigens. Een woordvoerder van HD-DVD's voornaamste voorvechter Toshiba noemt het artikel speculatief.

Apple

Blu-ray, dat wordt gesteund door onder meer Sony, lijkt ondertussen op de consumentenmarkt een voorsprong te hebben. In Europa zijn veel meer Blu-rayspelers dan HD-DVD-apparatuur verkocht.

Dat is grotendeels te danken aan Sony, dat een Blu-rayspeler heeft ingebouwd in zijn spelcomputer Playstation 3. Microsofts concurrerende console Xbox 360 beschikt weliswaar over een HD-DVD-speler, maar die moet apart worden aangeschaft.

Analisten verwachten bovendien dat computerfabrikant Apple binnenkort een nieuwe laptop op de markt brengt, die eveneens over een Blu-rayspeler beschikt. Mogelijk wordt zo'n speler ook ingebouwd in settopbox Apple TV.