AMSTERDAM - De Tweede Kamer houdt waarschijnlijk volgende week een spoeddebat over de beveiligingsproblemen rond de ov-chipkaart. Regeringspartij CDA steunt een verzoek hiertoe van GroenLinks.

Translink Systems, het bedrijf dat in Nederland verantwoordelijk is voor de invoer van de kaart, bevestigde dinsdag dat een beveiligingsmaatregel in de ov-chipkaart is gekraakt door Duitse hackers.

GroenLinks-Kamerlid Wijnand Duijvendak wil een spoeddebat over deze kwestie met staatssecretars van Verkeer Tineke Huizinga (ChristenUnie). Volgens hem dreigt een groot probleem als er niet snel een oplossing komt. Huizinga 'moet duidelijk maken dat de kaart honderd procent veilig is, anders moet de uitgifte ervan worden stilgelegd'.

Zijn verzoek wordt gesteund door regeringspartij CDA, waarmee het vereiste aantal zetels voor het houden van een spoeddebat is gehaald. "Hierover moet snel duidelijkheid komen", zegt Jan Mastwijk (CDA).

Miljoenen

Mastwijk wil weten of de investeringen in de ontwikkeling van de chipkaart nu niet waardeloos zijn geworden. "Dit heeft miljoenen gekost. Wie draait daar nu voor op?" Huizinga moet duidelijk maken wanneer er wel een kaart ligt die niet is te kraken, vindt hij.

Volgens Translink is slechts een kleine schakel in tal van beveiligingsmaatregelen gekraakt en is de 'geheime sleutel' nog intact. Daarnaast komen persoonsgegevens niet op straat te liggen door het hacken, omdat deze informatie niet op de chip staat, stelt Translink. Deze lezing wordt bestreden door hacker en oprichter van internetprovider XS4ALL Rop Gonggrijp. Volgens hem is bijvoorbeeld te zien wat voor abonnement een reiziger heeft.

Zware averij

Ook de overige fracties willen opheldering van de regering. Volgens Emile Roemer van de grootste oppositiepartij SP heeft de invoering van de chipkaart 'zware averij' opgelopen. "Deze kaart staat of valt met de beveiliging van de gegevens. Liever geen chipkaart dan een onveilige chipkaart."

Lia Roefs (PvdA) spreekt van de 'zoveelste tegenvaller'. Het verzoek voor een spoeddebat steunt de sociaaldemocrate niet. Huizinga moet volgens haar de tijd krijgen om uit te zoeken wat er precies aan de hand is.

De VVD kon maandag nog niet reageren op de problemen rond de chipkaart, die de strippenkaart op termijn moet gaan vervangen.

Metro Rotterdam

In Rotterdam wordt een proef gehouden met de ov-chipkaart. De GroenLinks-fractie uit de Maasstad laat dinsdag weten dat alle poortjes in de metro 'per direct' moeten worden opengezet en dat reizigers hun geld terug moeten krijgen. Raadslid Arno Bonte wil dat de proef wordt stilgezet tot er duidelijkheid is over de veiligheid.

Zijn pleidooi krijgt steun van reizigersvereniging Rover. Het gebruik van de kaart moet 'onmiddellijk' worden opgeschort tot duidelijk is hoe de problemen worden opgelost, laat de organisatie weten.