DEN HAAG - Het thuiskopiëren op mp3-spelers en dvd-recorders wordt voorlopig niet verder aangepakt.

Dat was dinsdag de uitkomst van een kort geding in Den Haag, dat de Stichting Norma had aangespannen tegen de Staat en de Stichting Onderhandelingen Thuiskopievergoeding.

De Stichting Naburige Rechtenorganisatie voor Musici en Acteurs (Norma) had de zaak aangespannen samen met onder anderen musicus Carel Kraayenhof en de Nederlandse Toonkunstenaarsbond. Ze wilden een heffing op mp3-spelers en dvd-recorders als compensatie voor de makers van het gekopiëerde materiaal.

'Vergoeding betalen'

Norma en haar makkers in de strijd maakten speciaal bezwaar tegen een Algemene Maatregel van Bestuur waarin het thuiskopiestelsel in hun ogen is 'bevroren'.

Door die bevriezing komt volgens de advocaat van Norma niet de gewenste heffing op mp3-spelers en dvd-recorders "terwijl dat nu juist de apparaten zijn waarop het meeste beschermd materiaal wordt gekopieerd".

Op grond van de Auteurswet moet in het geval van het maken van een thuiskopie een vergoeding worden betaald, aldus raadsman mr. Christiaan Alberdingk Thijm.

'Teleurstellende uitspraak'

De voorzieningenrechter wil de maatregel daaraan niet toetsen wegens een bodemprocedure waarin op korte termijn uitspraak wordt gedaan.

"Al met al is het een teleurstellende uitspraak voor acteurs en artiesten, die hierdoor niet gecompenseerd worden voor het kopiëren van hun beschermd materiaal", vindt de advocaat.