REDMOND - Microsoft heeft een overnamebod uitgebracht van 6,6 miljard kroon (837 miljoen euro) op de Noorse zoekbedrijf Fast Search & Transfer. Dat maakten beide bedrijven dinsdag bekend.

Fast Search & Transfer is gespecialiseerd in software voor internetzoekmachines. Microsoft wil zich met de technologie van het bedrijf richten op de zakelijke zoekmarkt. Volgens topman Jeff Raikes van Microsoft kan het bedrijf klanten na de aankoop helpen om hun zakelijke informatie sneller toegankelijk te maken.

Google

Fast is verder actief op de mobiele zoekmarkt en in de advertentiesector, twee activiteiten waarbij Microsoft te kampen heeft met zware concurrentie van met name Google.

Microsoft biedt 19 kroon per aandeel, een premie van 42 procent op de slotkoers afgelopen vrijdag. Het overnamebod wordt gesteund door het bestuur en aandeelhouders die gezamenlijk 37 procent van de aandelen Fast Search & Transfer in handen hebben. De transactie wordt waarschijnlijk in het tweede kwartaal afgerond.

De overname moet nog worden goedgekeurd door de autoriteiten. De acquisitie wordt gestand gedaan bij aanmelding van meer dan 90 procent van de aandelen.