AMSTERDAM - Online muziekdienst Napster gaat voortaan muziek verkopen in het standaard MP3-formaat. De nummers zijn dan niet langer voorzien van de kopieerbeveiliging DRM.

De site begon zijn bestaan in de jaren negentig als een van de eerste grote peer-to-peernetwerken. Via Napster konden muziekliefhebbers MP3-bestanden uitwisselen.

Het bedrijf werd in een reeks rechtszaken schuldig bevonden aan piraterij, waarna het zich omvormde tot een legale downloaddienst. De verkochte muziek was voorzien van Digital Rights Management (DRM), een verzamelnaam voor technologieën die ongeoorloofde verspreiding van de liedjes moet tegengaan.

Sony BMG

Van het gebruik van die techniek stapt de dienst nu weer af. DRM, dat muziekliefhebbers onredelijke beperkingen zou opleggen bij het gebruik van hun muziek, ligt al geruime tijd onder vuur van consumentenorganisaties.

Steeds meer downloaddiensten en platenmaatschappijen zeggen de technologie vaarwel. Afgelopen week werd duidelijk dat Sony BMG als laatste grote platenmaatschappij onbeveiligde muziek gaat verkopen.