AMSTERDAM - Studenten van de Technische Universiteit Delft kunnen vanaf januari college krijgen over spam, phishing en andere illegale activiteiten op het internet.

De Amerikaan Milton Mueller wordt de eerste bijzonder hoogleraar op het gebied van veiligheid en privacy en internetgebruikers, waarbij de nadruk ligt op mobiel internet. Dat maakte de universiteit maandag bekend.

Volgens de TU Delft geeft de aanstelling van Mueller de gelegenheid om het onderwijs en onderzoek op het gebied van internetbeheer en veiligheid en privacy bij mobiel internet te versterken.

Gerichte aandacht

Hoofd van de sectie ICT bij de faculteit Techniek, Bestuur en Management Harry Bouwman stelt dat de diefstal van identiteit, spam phishing en andere illegale praktijken duidelijk maken dat 'internet de gerichte aandacht van onderzoekers kan gebruiken'.

Mueller werkt bij de School of Information Studies van Syracuse University. Hij gaat de leerstoel in Delft in deeltijd bezetten. Mueller zit verder in de redactieraad van verschillende tijdschriften over telecommunicatie en media en publiceerde over internet. Hij is partner bij het Internet Governace Project, een samenwerkingsverband van verschillende onderzoeken op het gebied van het beheer van het internet.

De leerstoel wordt gesponsord door internetprovider XS4ALL.