AMSTERDAM - De volledige inhoud van de Volkskrant en NRC Handelsblad waren maandag zonder abonnement online beschikbaar. Weblog Geencommentaar had de krantensites ontsloten om lezers toegang te kunnen geven tot de bronnen van zijn eigen berichten.

Het weblog zegt als stelregel alleen berichten te plaatsen waarvan de bronnen online beschikbaar zijn. Veel achtergrondartikelen uit Nederlandse dagbladen zijn echter alleen toegankelijk voor abonnees, die via internet betaalde toegang hebben tot de volledige inhoud van de krant.

Inloggen

De abonneesites bleken echter niet goed afgeschermd te zijn, zo ontdekten Geencommentaars collega's van weblog Sargasso.. De berichten waren ook zonder inloggen bereikbaar. Via een zoeksysteem op het weblog konden geïnteresseerden de volledige versies van NRC Handelsblad en de Volkskrant bekijken. De NRC ging een week terug, de Volkskrant een maand.

De Volkskrant heeft de toegang maandagmiddag afgesloten. Artikelen in NRC Handelsblad zijn nog wel te bekijken, omdat de krant bezoekers momenteel gratis laat kennismaken met de integrale digitale editie.

Reclame

Volgens Geencommentaar zouden kranten er goed aan doen om hun artikelen vaker gratis beschikbaar te stellen. Dat levert ze meer bezoekers en dus reclame-inkomsten op, meent het weblog.

Sommige buitenlandse kranten experimenteren op eigen initiatief al langer met het ontsluiten van meer kopij ten behoeve van weblogs. De Financial Times besloot in oktober om bloggers in staat te stellen naar berichten te linken die normaliter alleen voor abonnees toegankelijk waren.