AMSTERDAM - Warner brengt zijn films vanaf mei niet meer uit op HD-DVD-formaat. De filmstudio kiest dan voor het concurrerende Blu-ray.

Daarmee heeft Blu-ray, een van de twee kandidaten voor de opvolging van de huidige dvd-standaard, de meeste van de grote Amerikaanse filmstudio's achter zich gekregen. Alleen Paramount en Universal steunen HD-DVD.

HD-DVD en Blu-ray hebben beide een veel grotere opslagcapaciteit dan reguliere dvd's, en bieden een betere beeldkwaliteit.

Maar er zijn ook onderlinge verschillen: Blu-ray biedt meer mogelijkheden voor interactie, terwijl HD-DVD goedkoper te produceren zou zijn.

Impasse

De strijd tussen de twee formaten bevindt zich al lange tijd in een impasse. HD-DVD heeft de steun van onder meer Toshiba, Intel en Microsoft, terwijl Blu-ray onder andere Sony en Dell achter zich weet.

Warner hoopt met de keuze voor Blu-ray een einde te maken aan de patstelling tussen Blu-ray en HD-DVD. Consumenten zijn terughoudend met de aanschaf van spelers zolang de strijd tussen de twee formaten niet is beslecht.

Apple

Naast Warner lijkt ook Apple definitief voor Blu-ray te kiezen. De computermaker steunde het formaat op de achtergrond al langer, maar zou volgens analisten binnenkort nieuwe laptopcomputers willen presenteren die met een Blu-rayspeler zijn uitgerust.

Ook de nieuwe versie van de Apple TV, een settopbox waarmee beeld en muziek vanaf een computer naar een tv kan worden 'gestreamd', zou mogelijk een Blu-rayspeler krijgen.

Op de Europese consumentenmarkt heeft Blu-ray al een forse voorsprong op HD-DVD. Dat is voor een groot deel te danken aan Sony, dat zijn nieuwe spelcomputer Playstation 3 met de speler heeft uitgerust.