AMSTERDAM - De Thaise autoriteiten hebben een website gesloten die kritisch over de monarchie was. Dat liet de beheerder van de site, Thanapol Eiwsakul, zondag weten.

Na de dood van prinses Galyani Vadhana, de zus van de vereerde koning Bhumibol riepen de autoriteiten de bevolking op om in het zwart gekleed te gaan.

Bezoekers van de site sameskybooks.com bekritiseerden deze oproep en de beweringen in de media dat het land in rouw gedompeld was.

Netservice

Het ministerie van informatie en communicatietechnologie dreigde provider Netservice af te sluiten als die niet tegen de site in actie kwam.

Netservice sloot de site vervolgens. Het ministerie was niet bereikbaar voor commentaar.

Buitenlandse provider

Beheerder Thanapol is inmiddels op zoek naar een buitenlandse provider die zijn site weer toegankelijk wil maken en overweegt juridische stappen tegen de overheid.

"Dit is kennelijk de tol die je moet betalen als je kritisch tegenover de monarchie staat", zei Thanapol in de lokale krant The Nation.

Thaise overheid

De Thaise overheid sluit naar eigen goeddunken sites, meestal vanwege de seksuele aard van een site of omdat een site oud-premier Thaksin Shinawatra, die in 2006 werd afgezet, prijst. Volgens de politie zijn sinds 2002 zo'n 32.000 sites gesloten.

Youtube

Ook treedt Thailand hard op tegen iedereen die koning Bhumibol, de langstzittende monarch ter wereld, bekritiseert.

Vorig jaar werd YouTube vier maanden gesloten omdat er een filmpje op te zien was dat de koning zou beledigen.