AMSTERDAM - Als laatste van de grote platenmaatschappijen stopt ook Sony BMG binnenkort met het gebruik van de omstreden kopieerbeveiliging DRM op muziekbestanden.

Dat meldt althans het doorgaans betrouwbare Business Week. Als het bericht klopt, lijkt de al enige tijd aangekondigde 'dood van DRM' een feit. Eerder stapten EMI, Warner Music en Universal al geheel of gedeeltelijk af van de technologie.

DRM

Digital Rights Management (DRM) is een verzamelnaam voor verschillende technologieën die entertainmentbedrijven in staat moeten stellen om te bepalen op welke manier consumenten gebruik kunnen maken van mediabestanden, zoals online gekochte muziek of films. De technologie krijgt zware kritiek, omdat ze consumenten onredelijke beperkingen zou opleggen.

Zo is met DRM beveiligde muziek vaak op slechts een of enkele muziekspelers te beluisteren, zoals op Apples iPod. Ook komt het voor dat gekochte nummers onbruikbaar worden als een licentieverlenend bedrijf zijn activiteiten beëindigt, of overschakelt op andere software.

EMI

EMI was de eerste grote platenmaatschappij die zwichtte voor de aanhoudende kritiek. In april 2007 maakte het bekend dat vrijwel de volledige catalogus van het bedrijf voortaan onbeveiligd te koop wordt aangeboden, allereerst via Apples muziekwinkel iTunes. Later volgden Universal en Warner, die hun muziek onder meer via de nieuwe downloadwinkel van Amazon aanbieden. De stap van Sony BMG komt dan ook niet onverwacht.

Super Bowl

Volgens Business Week worden details over Sony's beslissing in de komende weken bekendgemaakt. Het bedrijf zou tenminste een deel van zijn catalogus onbeveiligd gaan aanbieden, mogelijk via Amazon. Rond de Amerikaanse Super Bowl, de finale van de American Footballcompetitie, zou het samen met een colafabrikant MP3's zonder DRM willen weggeven via die webwinkel.

Rootkit-affaire

De platenmaatschappij stopte al eerder met de kopieerbeveiliging op compact-discs. Directe aanleiding vormde de zogenoemde rootkit-affaire in 2005, waarbij DRM-software op enkele cd's zich stiekem installeerde op de computer van gebruikers. De software bleek niet alleen lastig te verwijderen, maar was bovendien onveilig. Hackers wisten getroffen computers te besmetten met een Trojaans paard.