AMSTERDAM - Staatssecretaris Frank Heemskerk (Economische Zaken) is tegen de oprichting van een Europese telecomautoriteit. Dat schrijft hij vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Eurocommissaris Viviane Reding (Informatietechniek) stuurt op de oprichting van zo'n Europese toezichthouder aan. Volgens haar vormt de Europese telecommarkt steeds meer een geheel, en is er daarom behoefte aan gezamenlijk toezicht en collectieve regels.

Bureaucratie

Verschillende Europese lidstaten verzetten zich tegen het voorstel. Volgens Heemskerk leidt de oprichting van zo'n autoriteit tot onnodige bureaucratie. Hij meent dat betere onderlinge samenwerking van de nationale toezichthouders en harmonisatie van regelgeving voldoende is. In Nederland houdt de OPTA toezicht op de telecomsector.

Ook onder meer Duitsland, Spanje en Polen toonden zich in een eerder stadium tegenstander van het plan.

Concurrentie

Een van de onderdelen van de plannen van Reding is verder dat de telecomautoriteiten bedrijven straks moeten kunnen dwingen hun diensten van hun netwerk te scheiden. Dat zou bijvoorbeeld concurrentie op kabelnetwerken mogelijk maken.

Dat voorstel kan wel op Nederlandse steun rekenen.