AMSTERDAM - China heeft besloten om het uitzenden en het plaatsen van video's op internet alleen toe te staan aan staatsbedrijven. Providers moeten bovendien alle dubieuze filmpjes rapporteren aan de overheid.

Het is nog onduidelijk hoe deze nieuwe regels zullen uitpakken voor buitenlandse sites die in China beschikbaar zijn, zoals YouTube. De nieuwe bepalingen, die 31 januari van kracht worden, werden donderdag op de websites van de staatsraad voor radio, film en televisie en het ministerie van informatie bekendgemaakt.

Staatsbedrijven

Onder de nieuwe regelgeving moet elke site die in China video's uitzendt of de mogelijkheid biedt video's te uploaden daar een vergunning voor aanvragen; om een vergunning aan te kunnen vragen moet een bedrijf eigendom van de staat zijn of door de staat bestuurd worden.

Het nieuwe beleid verbiedt providers om staatsgeheimen, schadelijke informatie over China, pornografie of onruststokende informatie te publiceren.

Socialisme

"Aanbieders van internet-videodiensten moeten het volk en het socialisme dienen en zich gedragen volgens de morele code van het socialisme", zo staat er te lezen in de regels.

De vergunningen moeten elke drie jaar verlengd worden. Vergunninghouders die 'grove' overtredingen begaan kunnen vijf jaar lang een uitzendverbod krijgen.

Youtube

Hoe sites als YouTube zich hierbinnen kunnen handhaven, is nog onduidellijk. YouTube is gevestigd in de Verenigde Staten en heeft ook een Chinese versie, maar of er ook gebruik gemaakt werd van Chinese servers is onduidelijk. YouTube en Tudou.com, naar eigen zeggen China's grootste videosite, onthielden zich vooralsnog van commentaar.

Yahoo

De gevolgen van Chinese wetgeving op Amerikaanse internetbedrijven die in China actief zijn, bleken onlangs nog eens, toen twee Chinese journalisten werden veroordeeld op basis van gegevens over hun internetgedrag, die door Yahoo werden verstrekt aan de Chinese overheid. Beide journalisten werden tot tien jaar gevangenisstraf veroordeeld.

De Chinese autoriteiten houden een sterke greep op de stormachtige ontwikkeling van internet in het land. Zo dienen buitenlandse internetbedrijven die in China actief zijn, zich te onderwerpen aan de Chinese censuur. Bedrijven als Google filteren daarom de resultaten van hun zoekmachines, om gevoelige onderwerpen als 'democratie' en 'mensenrechten' buiten de aandacht te houden.