DEN HAAG - Staatssecretaris Frank Heemskerk (Economische Zaken) wil dat het voor consumenten duidelijk wordt bij wie ze moeten aankloppen als ze niet akkoord gaan met een al geïnstalleerd besturingssysteem op een net aangeschafte computer.

Nu wordt een consument na afwijzing van de licentiebepalingen van de software verwezen naar de fabrikant, maar die schuift de verantwoordelijkheid vaak weer door naar de verkoper van de pc. Onduidelijk blijft zo waar de consument eventueel geld terug kan krijgen voor het ongewenste besturingssysteem.

In een brief aan de branche vraagt Heemskerk donderdag om duidelijkheid voor de consument.

Markt

In Nederland worden vrijwel alleen computers aangeboden met het besturingssysteem Windows van Microsoft. Heemskerk heeft daar geen problemen mee, zo laat hij donderdag in een brief aan de Tweede Kamer weten, omdat de markt hier volgens hem om vraagt.

Er zijn ook pc's met een ander of zelfs zonder besturingssysteem te koop. Wel dienen volgens Heemskerk de verkoopvoorwaarden voor consumenten steeds helder te zijn, ook die over de aanschaf van een al voorgeïnstalleerd besturingssysteem.

NMa

Eerder liet de staatssecretaris al weten dat mededingingsautoriteit NMa gevraagd is een marktanalyse te maken van de softwaremarkt. Heemskerk heeft overigens geen signalen dat consumenten onvoldoende vrije keuze hebben bij de aanschaf van besturingssoftware voor een pc.

Europa

In een open brief aan de Tweede Kamer pleitten de Consumentenbond en internetvereniging ISOC onlangs voor meer duidelijkheid. Een invloedrijke Europese denktank pleitte in september voor ingrijpen van de Europese Commissie, omdat de 'koppelverkoop' van computerapparatuur met Windows marktwerking en technologische vooruitgang zou hinderen.