AMSTERDAM - Google heeft de sortering van zijn zoekresultaten aangepast, zodat actuele berichten een prominentere positie krijgen. Dat kan wel leiden tot misbruik door spammers.

De wijziging werd op nieuwjaarsdag goed zichtbaar, zo ontdekte Google Operating System, een weblog dat het doen en laten van het internetbedrijf op de voet volgt. Die dag was het precies 25 jaar geleden dat ARPANET, de voorloper van het huidige internet, overschakelde op de datatransmissieprotocollen TCP/IP. Sites die aan dat jubileum aandacht besteedden, kregen bij Google meer aandacht.

Op de eerste pagina stond een aantal speciaal voor de gelegenheid geopende weblogs, met een op zoektermen rond het onderwerp toegespitst adres. Op die sites waren, behalve een artikel met beknopte uitleg, vooral veel advertenties te zien.

Links

Die nieuwe sortering betekent een gedeeltelijk afscheid van het gangbare sorteersysteem, waarbij de resultaten onder meer worden gerangschikt op basis van het aantal links dat op internet naar de betreffende website worden gevonden. Hoe meer links, hoe relevanter de site, redeneert Google.

Spammers

De grotere aandacht voor actuele zoekresultaten kan nuttig zijn voor internetgebruikers, die zich bij grote nieuwsontwikkelingen massaal online begeven om meer informatie te zoeken. Maar spammers kunnen gemakkelijk misbruik van de wijziging maken, door handig in te spelen op de actualiteit.

Benazir Bhutto

Dat gebeurde in de laatste week van december al, toen cybercriminelen websites lanceerden waarop een filmpje te zien zou zijn met informatie over de moordaanslag op de Pakistaanse oppositieleidster Benazir Bhutto. Om het filmpje te bekijken, moest bepaalde software worden geïnstalleerd, die in werkelijkheid gebruikt werd voor de diefstal van gevoelige informatie van de computer.

De sites waarop het zogenoemde Trojaanse paard verspreid werd, stonden hoog tussen de zoekresultaten van Google. Dat zal ze vermoedelijk veel verkeer hebben opgeleverd.