AMSTERDAM - Tweederde van de Nederlandse internetgebruikers is er bewust mee bezig welke informatie ze over zichzelf op het internet plaatsen. Wat anderen over hen op het net plaatsen kan een groot deel (50 procent) niet zoveel schelen.

Dat blijkt uit het onderzoek Digitale Huishoudens dat in opdracht van Ilsemedia (onder meer uitgever van NU.nl) gehouden werd.

Googelen

Om bij te houden wat er op internet over hen verschijnt, googlet de helft van de Nederlandse internetgebruikers zichzelf regelmatig.

Uit een Amerikaans onderzoek bleek eerder deze maand al dat dit steeds gebruikelijker is. Privacy Een derde van de respondenten is lid van een 'community'-site zoals Hyves.nl of SchoolBank.nl.

Veel mensen houden ook een eigen website of weblog bij, zo'n 21 procent blijkt uit het onderzoek.

Profielen

Filip Leendertz, beheerder van de jongerensite CU2.nl: "Onze gebruikers zijn erg bewust met hun privacy bezig, zo kiest 90 procent van hen ervoor om zich niet met de volledige naam te registreren."

Een van de ondervraagden: "Alles wat je online zet, zal over vijf jaar nog te vinden zijn, ik ben er dus erg voorzichtig mee."

Om de privacy te waarborgen gebruikt 45 procent een apart e-mailadres voor online registraties. onder de zeer actieve internetgebruikers ligt dit aantal aanmerkelijk hoger, namelijk 80 procent.

Veiligheid kinderen

Ouders hebben graag zicht op de internetactiviteiten van hun kinderen. Tweederde van de ouders controleert de online contacten van hun kroost.

De internetgeschiedenis wordt regelmatig gecontroleerd door 18 procent van de ouders.