AMSTERDAM - Internet Explorer 8, waarvan in de eerste helft van 2008 een testversie verschijnt, is geslaagd voor een belangrijke proef voor webbrowsers.

De zogenoemde 'Acid 2'-test bestaat uit een webpagina waarop een afbeelding van een 'smiley' staat. Dat plaatje wordt alleen correct weergegeven als de gebruikte webbrowser op de juiste manier omgaat met webstandaarden. Eerder slaagden Opera, Safari en een testversie van Firefox 3 voor de lakmoesproef.

Microsoft krijgt veel kritiek op zijn webbrowser, die het volgens webontwikkelaars tot dusverre niet te nauw neemt met de standaarden die voorschrijven hoe webpagina's moeten worden weergegeven.

Klacht

IE is met een wereldwijd marktaandeel van bijna 80 procent verreweg de meest gebruikte browser, zodat makers van websites rekening houden met de IE's afwijkingen. Andere browsers, die zich beter naar de standaarden voegen, kunnen de sites dan soms niet goed weergeven.

Voor concurrent Opera vormde dat eerder deze maand nog mede aanleiding om een klacht tegen Microsoft in te dienen bij de Europese Commissie. Het Noorse bedrijf eist dat de EU Microsoft dwingt om zich aan de standaarden te houden.

Weblog

De geslaagde test werd woensdag bekendgemaakt op het weblog van het ontwikkelteam van IE. Dat kreeg onlangs nog flink de wind van voren van critici, die Microsoft verweten nauwelijks te communiceren over de nieuwe versie van de browser.

Volgens Microsoft wordt van IE8 in de eerste helft van 2008 een publieke testversie uitgebracht.