HILVERSUM - Digitale televisie en radio via een antenne van ,5 centimeter. Digitenne biedt inwoners van de noordelijke Randstad vanaf woensdag een alternatief voor kabel en schotel. Het Hilversumse bedrijf verwacht te profiteren van ontevredenheid onder klanten van kabelbedrijven.

Digitenne opent de aanval op de monopoliepositie van kabelaars als Casema, Essent en UPC. Veel consumenten klagen over de dienstverlening van 'hun' kabelbedrijf, zo stelde commercieel directeur Erik-Jan Gelink van Digitenne donderdag. "Zo is 13 procent van de Amsterdammers ontevreden."

Boot en caravan

Digitenne is vooralsnog alleen beschikbaar in en rond Alphen aan den Rijn, Almere, Amsterdam, Haarlem en Hilversum. In dat gebied met 1,5 miljoen huishoudens kunnen klanten hun digitale tv- en radioset ook installeren in boot of caravan. Via de internetsite hebben zich al "enkele tienduizenden" belangstellenden voor Digitenne aangemeld.

Landelijke dekking is het streven, maar de vraag is op welke termijn. Digitenne gebruikt zo veel mogelijk bestaande zendmasten. Op diverse plekken moeten echter extra masten komen waarvoor een vergunning nodig is. Het bedrijf is afhankelijk van de snelheid waarmee vergunningen worden verstrekt.

KinderNet

Digitenne is een samenwerkingsverband van KPN, Nederlands Omroepproduktie Bedrijf (NOB) en omroepzendermaatschappij Nozema, die elk een belang van 30 procent hebben. De overige 10 procent is in handen van de publieke en commerciële omroepen, Canal+ en KinderNet. Op termijn zijn andere geldschieters welkom. "Een beursgang kan ook een optie zijn", aldus Gelink, die meent dat Digitenne binnen vijf jaar winstgevend kan zijn.

Voor 29,95 euro aansluitkosten en een maandelijks bedrag van ,95 krijgt de abonnee een antenne voor op of naast de beeldbuis. Die antenne levert digitale etherontvangst van de 25 meestbekeken tv-zenders en zestien bestbeluisterde radiokanalen. De liefhebbers krijgen desgevraagd een gratis pornokanaal met kinderslot. Verder krijgt de klant een toegangspas voor de benodigde digitale ontvanger.

Ontvangers

De consument kan zijn abonnement afsluiten bij elektronicaketens als Block, BCC, Expert en Megapool. Daar zijn ook de digitale ontvangers te koop. De prijzen variëren van 169 tot 219 euro per stuk. Daarmee is Digitenne teruggekomen van zijn plan om de ontvangers zelf aan te bieden. "We vonden het beter om de hardware over te laten aan de handel", verklaarde Gelink.

De lage abonnementskosten hebben UPC ervan overtuigd dat de nieuwe concurrent geld toelegt op zijn dienstverlening. Het kabelbedrijf, dat zelf 14,95 per maand rekent voor zijn basispakket digitale tv, dreigde onlangs met de rechter als Digitenne geen inzage geeft in de boeken. Gelink: "Er is geen sprake van onder de prijs opereren, dat zouden de aandeelhouders nooit toestaan."

Volgens hem is de aanleg van het antennenetwerk simpelweg veel goedkoper dan alle kabels die de kabelbedrijven in de grond hebben gestopt.