AMSTERDAM - Het verspreiden van gestolen computerbestanden van particulieren wordt strafbaar. Tot op heden gold dit alleen voor het publiceren van gestolen gegevens van bedrijven.

Dat heeft minister Hirsch Ballin van Justitie toegezegd in antwoord op Kamervragen van SP-Tweede-Kamerlid Arda Gerkens. Hirsch Ballin erkende hiermee dat er op dit moment nog een gat in de wet bestaat.

Het is voor privé-personen weliswaar mogelijk om websites aan te schrijven met het verzoek gestolen beelden weg te halen, maar wanneer dat niet gebeurt, moeten zij naar de rechter.

Gerkens laat weten niet te begrijpen waarom de wetswijziging zolang heeft geduurd. "De digitale wereld wordt steeds meer de normale wereld, maar desondanks is het voor particulieren nog steeds lastig om er een zaak van te maken."

Manon Thomas

Aanleiding voor de wetswijziging is de publicatie op het internet van de gestolen privé-foto's van presentatrice Manon Thomas. Gerkens vond dat er hiermee sprake was van heling. "Ik wil niet zeggen dat het goed is dat de foto's van Manon Thomas zijn uitgelekt, maar het heeft wel aangetoond hoe nodig deze wetswijziging is", aldus Gerkens.

Nu het vertonen van gestolen digitale gegevens strafrechtelijk vervolgd kan worden, kan de politie gewoon optreden. Bovendien zal er een preventieve werking van uit gaan. Het lukraak publiceren van bijvoorbeeld bij (computer)inbraak gestolen intieme foto's, vakantievideo's en dagboeken wordt hiermee bemoeilijkt.

Linken

Het is nog niet duidelijk of linken naar gestolen materiaal ook strafbaar wordt gesteld. "Voor de rechter staat het in ieder geval vast dat iemand niet automatisch wordt vrijgepleit wanneer deze alleen maar linkt naar gestolen bestanden. Zoals het er nu naar uitziet gaat dit dus ook onder de wetswijziging vallen", zegt Gerkens.

De wetswijziging zal middels een brief in februari aan de Kamer worden voorgelegd.