AMSTERDAM - De Noorse softwaremaker Opera heeft een klacht tegen Microsoft ingediend bij de Europese Commissie. Volgens Opera, dat een webbrowser maakt, misbruikt de softwaregigant zijn dominante positie om concurrenten dwars te zitten.

De klacht richt zich op de integratie van webbrowser Internet Explorer (IE) in besturingssysteem Windows. Die zou er toe leiden dat veel consumenten geen andere browser, zoals Opera, Firefox of Safari, gebruiken.

Standaarden

Ook klaagt Opera dat Microsoft zich niet goed houdt aan open standaarden die voorschrijven hoe webpagina's in browsers moeten worden weergegeven. Veel websitebouwers passen hun sites daarom aan om ze goed te laten werken in IE. Dat veroorzaakt vaak fouten in andere browsers, zodat die voor consumenten minder aantrekkelijk worden.

Opera wil dat de Europese Commissie dwingt om IE uit Windows te verwijderen, of ook andere browsers voorgeïnstalleerd meelevert met Windows. Daarnaast zou Brussel het bedrijf moeten dwingen om de webstandaarden correct te implementeren.

Mediaspeler

Volgens Opera zou dat in lijn zijn met eerdere beslissingen van de Europese Commissie. Die dwong Microsoft na vergelijkbare klachten van fabrikanten van mediaspelers bijvoorbeeld om een versie van Windows uit te brengen, waarin de Windows Mediaspeler niet was opgenomen. Ook moest het bedrijf concurrenten informatie verstrekken over de werking van zijn serversoftware, zodat die gemakkelijker met producten van andere bedrijven zou kunnen samenwerken.

In september verloor Microsoft een hoger beroep tegen die beslissingen bij het Europese Hof van Justitie. Microsoft moet tevens een megaboete van 497 miljoen euro betalen.

Netscape

Eind jaren negentig verloor Microsoft een vergelijkbare zaak in de Verenigde Staten. Toen klaagde browsermaker Netscape, ooit onbetwist marktleider, het bedrijf al aan omdat het door de integratie van Internet Explorer in Windows werd weggevaagd.

Vrij om te kiezen

Woordvoerder Jesse Verstraete van Microsoft in Brussel zegt in een reactie dat gebruikers volledig vrij zijn om te kiezen welke browser ze als standaard op hun computer gebruiken. Ook kunnen computerwinkels iedere browser voorgeïnstalleerd met systemen meeleveren.

Microsoft meent echter dat de integratie van IE in het besturingssysteem gebruikers ten goede komt. Ook zegt Verstraete dat de browser wel degelijk veel webstandaarden ondersteunt.