HELSINKI - Wereldmarktleider Nokia heeft in het eerste kwartaal van 2003 flink meer mobiele telefoons verkocht. Met een groei van 13 procent ten opzichte van het vergelijkbare kwartaal van 2002 kwam het aantal Nokia-mobieltjes dat over de toonbank ging uit op 38 miljoen.

Bekijk video : ING over Nokia: Goede investering, koers naar 16 euro

Daarmee heeft het Finse concern zijn marktaandeel versterkt. Want de totale verkoop van mobieltjes groeide de eerste drie maanden van dit jaar 10 procent. Wereldwijd gingen 98 miljoen draagbare telefoontoestellen over de toonbank.

Nokia zag wel de marges op de toestelletjes teruglopen. De inkomsten die het Finse concern boekte op de mobiele telefonie groeide slechts 1 procent, van 5,438 miljard euro naar 5,476 miljard euro.

Andere divisie

Met de groei in mobiele telefonie konden tegenvallende resultaten van andere divisies, vooral die van Nokia Networks, in enige mate worden opgevangen, aldus bestuursvoorzitter Jorma Ollila. Zo boekte Nokia Networks een operationeel verlies van 127 miljoen euro. In de vergelijkbare periode vorig jaar leverde deze divisie nog een positieve bijdrage van bijna 150 miljoen euro.

Voor de netwerkdivisie treft het concern voor het tweede kwartaal van 2003 een voorziening van tussen de 350 miljoen en 400 miljoen euro. Eerder maakte Nokia al bekend 1800 arbeidsplaatsen te schrappen. Nokia's omzet over het eerste kwartaal daalde van iets meer dan miljard euro tot 6,8 miljard euro. De nettowinst steeg 13 procent van 863 miljoen euro tot 977 miljoen euro. Analisten hadden een lager nettoresultaat voorspeld.

Stijging beurswaarde

De resultaten stimuleerden de effectenhandel. In Helsinki steeg de beurswaarde van Nokia na de presentatie van de kwartaalcijfers ruim 4 procent.