AMSTERDAM - Producenten van spelcomputers doen te weinig om gifvrije producten te maken, terwijl de meeste onderdelen wel gifvrij beschikbaar zijn.

Dit laat milieuorganisatie Greenpeace woensdag weten. De organisatie roept gamers in een internetfilmpje op om eisen te stellen aan de fabrikanten.

Volgens Greenpeace bevatten de spelcomputers van Sony, Microsoft en Nintendo te veel gif. De laatste twee doen bovendien niets aan de verwerking van oude, afgedankte consoles.

Nintendo

In november nagelde de organisatie Nintendo ook al aan de schandpaal. De Japanse fabrikant van de razendpopulaire Wii was toen het eerste bedrijf ooit dat 0 uit 10 punten haalde in een milieuranglijst die Greenpeace opstelde.

Greenpeace voert al langer een campagne tegen producenten van elektronische apparatuur om gifvrije producten te maken. Voor het eerst begeeft de milieuorganisatie zich nu op het terrein van de spelcomputers.

Apple

Eerder pakte het bedrijf onder meer Apple aan. Het bedrijf zou veel meer dan andere hardwarefabrikanten gebruik maken van giftige stoffen in zijn computers. Apple heeft zijn leven mede onder druk van de 'Green My Apple'-campagne van de milieuorganisatie inmiddels gebeterd. Wel zou Apples mobiele telefoon iPhone veel giftige stoffen bevatten.

Brandvertragers

Volgens Greenpeace zijn producenten van pc's en mobiele telefoons veel verder met het uitbannen van schadelijke stoffen dan de spelcomputerfabrikanten. De stoffen die het eerst moeten worden uitgebannen zijn pvc en broomhoudende brandvertragers.