AMSTERDAM - Videoplatform Tribler, dat is ontwikkeld door onderzoekers van onder meer de Technische Universiteit Delft en de Vrije Universiteit in Amsterdam, komt in 2009 met een mobiele versie.

Dat meldt Emerce woensdag. Volgens Johan Pouwelse van Tribler is de TU Delft in gesprek met verschillende telecombedrijven om dat mogelijk te maken al wil hij nog niet zeggen met welke.

Tribler is een programma waarmee gebruikers via internet video's kunnen bekijken. Het programma werkt, net als bijvoorbeeld internet-tv-station Joost, met peer-to-peertechnologie, waarbij gebruikers bandbreedte delen om snelle verspreiding van de beelden mogelijk te maken.

Omroep

Met het programma kunnen gebruikers onder meer beelden van videosite Youtube en het Bittorrent-netwerk bekijken. Ook staat het systeem in de belangstelling van de publieke omroepen, die het mogelijk zouden kunnen gebruiken om hun programma's tegen relatief lage kosten via internet aan te bieden.

In augustus onthulden de makers van Tribler, samen met wetenschappers van de universiteit van Harvard, plannen om met behulp van het programma een online betaalmiddel te ontwikkelen. Gebruikers zouden bandbreedte kunnen opsparen, en dat kunnen gebruiken als 'geld'.