AMSTERDAM - Een chatbot die online flirt met zijn gesprekspartners is in werkelijkheid niet uit op liefde, maar op persoonlijke gegevens. Daarvoor waarschuwt beveiligingsbedrijf PC Tools.

De software, CyberLover, is van Russische makelij en zou niet gemakkelijk van een echte, menselijke chatpartner te onderscheiden zijn. De chatbot richt zich op mensen die online op zoek zijn naar vriendschap of relaties, meldt PC Tools. Daartoe zou de software actief zijn op datingsites en chatboxen.

Als de chatbot met een mogelijk slachtoffer in gesprek raakt, verzamelt hij zoveel mogelijk persoonlijke informatie, zoals namen, e-mailadressen en foto's. Dergelijke informatie is aantrekkelijk voor identiteitsfraudeurs, die de gegevens bijvoorbeeld kunnen misbruiken om op naam van hun slachtoffers bestellingen te doen op internet.

Website

Mogelijk tracht de chatbot slachtoffers ook te lokken naar een 'persoonlijke website', die de computer van de gesprekspartner besmet met kwaadaardige software.

Dat kwaadaardige software zo goed op menselijke reacties kan inspelen dat het een overtuigend chatgesprek kan nabootsen, is opmerkelijk. Tot dusverre was een dergelijke aanpak, ook wel 'social engineering' genoemd, voornamelijk voorbehouden aan identiteitsdieven van vlees en bloed.

Volgens PC Tools is de chatbot op dit moment overigens voornamelijk actief in Rusland.