AMSTERDAM - Wie straks een nieuwe pc koopt, moet kunnen zien hoeveel hij betaalt voor het systeem, en hoeveel voor de meegeleverde software. Daarvoor pleiten de Consumentenbond en de Nederlandse afdeling van internetvereniging ISOC.

Op het overgrote deel van de verkochte pc's is al allerlei software geïnstalleerd, zoals Windows, kantoorsoftware, virusbescherming of programma's om cd's mee te branden. Wat al die software kost, is doorgaans nergens uit af te leiden. Ook is meestal niet duidelijk of en hoe klanten hun geld kunnen terugkrijgen als ze geen prjs stellen op die software.

De twee organisaties vinden dat kwalijk. Ze willen dat klanten kunnen kiezen of ze al die software willen hebben, of dat ze zelf programma's op de computer zetten, zoals het alternatieve besturingssysteem Linux, in welk geval ze niet voor de meegeleverde programma's hoeven te betalen.

Koppelverkoop

De Consumentenbond ageert al langer tegen de 'koppelverkoop' van computers en met name Windows. Samen met de ISOC heeft de organisatie een brief aan de Tweede Kamer gestuurd om aan te dringen op regelgeving. De Kamer behandelt woensdag het actieplan 'Nederland Open in Verbinding', waarin staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken aanstuurt op het gebruik van open standaarden en open-sourcesoftware door de overheid.