AMSTERDAM - Microsoft Nederland heeft schikkingen getroffen met zeven aanbieders van illegale Microsoftproducten op internet. Het bedrijf schat op basis van eigen onderzoek dat illegale software die wordt aangeboden op advertentiesites als Marktplaats, Ebay en Speurders jaarlijks zo'n tien miljoen euro schade veroorzaakt.

In tweeënhalve maand trof Microsoft op de handelssites bijna vijfduizend advertenties aan waarin software voor lage prijzen te koop werd aangeboden. Van de 1148 adverteerders bleken er dertig verantwoordelijk te zijn voor ruim een derde van het totale aanbod. Volgens Microsoft was van de proefaankopen die het bedrijf bij die verkopers deed, 94 procent van de software illegaal.

Vooral Windows XP (23 procent) was populair op de veilingsites, gevolgd door kantoorpakket Office 2007 (22,9 procent). XP's opvolger Vista werd in 17 procent van de gevallen aangeboden.

Schade

Volgens Microsoft veroorzaakt de verkoop van illegale software via de handelssites jaarlijks zo'n tien miljoen euro schade. Dat is vier miljoen meer dan het bedrijf een jaar eerder becijferde.

Microsoft wil dat de veilingsites actiever tegen de adverteerders optreden. Het bedrijf is in overleg met de handelsplaatsen over een strengere aanpak van illegale softwarehandel.