AMSTERDAM - De kans is groot dat het omstreden Manhunt 2 binnenkort alsnog in de Britse winkels ligt. Een beroepscommissie heeft het verbod op het 'extreem sadistische' computerspel voorlopig opgeheven.

In Manhunt 2 kruipt de speler in de huid van een man die is opgesloten in een psychiatrische kliniek. Doel van het spel is om uit het gesticht te ontsnappen en zoveel mogelijk tegenstanders op zeer gewelddadige wijze om het leven te brengen.

Net als de eerste editie van het spel, is Manhunt 2 zeer omstreden. De Britse filmkeuringsinstantie BBFC, die ook computerspellen beoordeelt, weigerde het spel twee maal een leeftijdsclassificatie te geven, wat neerkomt op een algeheel verbod, omdat een spel zonder zo'n keurmerk niet verkocht mag worden. Ook in Ierland en Italië werd het spel verboden. In Nederland stuitte de roep om een verbod op wetgeving.

Volwassenen

In de Verenigde Staten werd Manhunt 2 aanvankelijk alleen geschikt bevonden voor volwassenen. Daardoor zou het spel niet te koop zijn bij de meeste grote ketens, en zouden spelcomputerfabrikanten Nintendo (Wii) en Sony (Playstation) Manhunt niet op hun platform uitbrengen. Spellenmaker Rockstar Games besloot daarop de meest expliciete scènes aan te passen. Manhunt 2 werd toen alsnog goedgekeurd voor spelers vanaf 17 jaar.

Beroep

Rockstar is in Groot-Brittannië in beroep gegaan tegen het besluit van de BBFC om het spel af te wijzen. Een commissie gaf Rockstar maandag gelijk, zodat de keuringsinstantie Manhunt 2 opnieuw moet beoordelen. Tenzij die anders besluit, kan het spel daardoor binnenkort alsnog verkocht worden.