AMSTERDAM - In Zwolle wordt het meest online naar 'liefde' gezocht. Amsterdammers en Hagenezen hebben die kennelijk al gevonden: zij zoeken naar 'champagne', 'oesters' en 'waterbedden'.

Dat blijkt althans uit de Nederlandse editie van Zeitgeist 2007, lijstjes van de populairste zoekopdrachten bij de lokale versie van zoekmachine Google. De snelst stijgende zoekopdrachten laten de groeiende populariteit zijn van sociale website als Youtube (1), Hyves (2) en Wikipedia (9). Eerder deze maand bleken dergelijke sites ook al populair in een onderzoek van Multiscope naar de best bezochte sites in Nederland.

Ook Buienradar (3), de Gouden Kooi (4), chatplatform eBuddy (5) en Googles eigen kaartendienst Maps (6) mogen zich in grote belangstelling van zoekend Nederland verheugen.

Google presenteerde - naast de algemene top tien - ook een aantal themalijstjes. Zo waren kaartjes voor een optreden van cabaretier Najib Amhali de meest gezochte entreebewijzen, Sonja Bakker het populairste dieet en Turkije de meest gewilde vakantiebestemming.

Jumpen

De zoekmachine onderzocht ook in welke stad het meest op bepaalde trefwoorden werd gezocht. Terwijl Zwollenaren massaal op zoek gingen naar 'liefde' en 'kerst', hield Roosendaal zich bezig met 'jumpen' en speurde Rotterdam naar 'Daphne Deckers'.

In Amsterdam drinkt men 'champagne', terwijl Alkmaarders 'bier' prefereren. In Amersfoort houdt men het op 'wijn', en in het naastgelegen Utrecht gingen internetters aan de 'cocktails'.