AMSTERDAM - Het moet gemakkelijker worden om video te gebruiken op het web. Als het aan de makers van webbrowsers Firefox en Opera ligt, hebben internetters straks geen plugins meer nodig om in hun browser bewegende beelden te bekijken.

Tot nu toe is externe software nodig om filmpjes op een website te kunnen bekijken, zoals QuickTime, Windows Media Speler of een Flash-plugin. Volgens de initiatiefnemers kan dat gemakkelijker: de browsers moeten ingebouwde ondersteuning krijgen voor videobeelden in het Ogg Theora-formaat. Dat patentvrije systeem geldt als vrij beschikbaar alternatief voor andere videoformaten.

HTML

De twee willen in een volgende versie van HTML, de codetaal waarin webpagina's zijn opgemaakt, een nieuwe code toevoegen waarmee eenvoudig Ogg Theora-filmpjes aan de pagina kunnen worden toegevoegd. Ook de makers van WebKit, de onderliggende techniek van Apples browser Safari, hebben plannen om die code te gaan gebruiken.

In een bijdrage op de website van het W3C, een consortium dat onder andere internetstandaarden beheert, beschrijft Chris Double van Mozilla, de organisatie achter Firefox, de plannen. Het W3C werkt aan een standaard voor webvideo.

DRM

Nokia, een van de leden van het W3C, heeft zich inmiddels tegen een eventuele keuze voor Ogg Theora uitgesproken (PDF). Volgens Nokia heeft een videostandaard geen kans van slagen als die geen DRM gebruikt, technologie die kan verhinderen dat een video zonder toestemming wordt gekopieerd.