LUXEMBURG - Mobiel bellen in de grensstreek moet altijd kunnen met het binnenlands tarief. Op den duur moet in de hele Benelux een nationaal tarief gelden, bepleiten christendemocratische Kamerleden van Nederland, België en Luxemburg.

Grensbewoners moeten nu soms ongewild bellen tegen een duur internationaal tarief van een buitenlandse gsm-aanbieder, als hun eigen aanbieder geen antenne in de buurt heeft.

De Kamerleden hebben hun voorstel zaterdag in Luxemburg ingediend bij het Beneluxparlement. Het parlement zal het idee later bespreken.

Proeftuin

Eventueel volgt een aanbeveling voor ministers in de drie landen, die het kunnen voorleggen aan de Europese Unie. De Benelux kan dan een proeftuin worden voor soortgelijke initiatieven in de Europese Unie, zo is het doel.

De politici vermoeden dat de gsm-aanbieders interesse hebben om iedereen van bijvoorbeeld Amsterdam naar Brussel te laten bellen tegen lokaal tarief. De bedrijven werken nu veelal nationaal en zouden zo nieuwe klanten kunnen werven over de grens.