BRUSSEL - VVD-Europarlementariër Jeanine Hennis-Plasschaert is bezorgd over een website waarop illegale rijbewijzen te koop zijn. Zij heeft de Europese Commissie daar vrijdag vragen over gesteld.

De website www.speedlicence.net beweert mazen in de wet van negen lidstaten te hebben gevonden waardoor ook burgers zonder rijbewijs er eentje aan kunnen vragen. Het rijbewijs wordt buiten de EU aangemaakt en vervolgens omgezet in een rijbewijs dat binnen de EU geldig is.

Hennis-Plasschaert wil dat het dagelijks bestuur van Europa uitzoekt of die hiaten inderdaad in de wetten van op de website genoemde lidstaten bestaan: "Vanuit de betrokken lidstaten moet actie worden ondernomen", zegt ze. Het gaat om Cyprus, de Tsjechische Republiek, Estland, Hongarije, Letland, Malta, Polen en Slovenië.

Identiteitsdiefstal

De VVD'er maakt zich vooral zorgen over de illegale rijbewijzen, omdat die in veel lidstaten ook gelden als identiteitsbewijs bij het openen van een bankrekening of bij het boeken van een vliegreis.

Voor een rijbewijs uit een van de genoemde negen lidstaten moet 400 euro worden betaald. Moet het rijbewijs uit het land van herkomst komen, dan wordt nog eens 100 euro in rekening gebracht.

Verkeersovertreding

Op de websites staan verklaringen van burgers die gebruik hebben gemaakt van de diensten van de websites. Daarop verklaren mensen dat ze een rijbewijs op de site kochten, omdat ze keer op keer zakten voor het rijexamen of omdat het rijbewijs was afgepakt na een verkeersovertreding.

Hennis-Plasschaert vindt het ook laakbaar dat op de website volop gebruik wordt gemaakt van het logo met de Europese vlag. "De Europese Commissie maakt er een enorm punt van om fraude met rijbewijzen te stoppen. Dit bewijst dat we niet onterecht zeuren over een éénduidig Europees rijbewijs.'