AMSTERDAM - Facebookoprichter mark Zuckerberg heeft zijn excuses aangeboden voor de implementatie van een omstreden advertentiesysteem. De vriendensite heeft de opzet van 'Beacon' opnieuw aangepast.

Beacon werd begin november geïntroduceerd. Het programma volgt het doen en laten van Facebookleden op andere websites, zoals webwinkels, en deelt die informatie met Facebook. Ook plaatst het mededelingen over aankopen in de profielpagina van de gebruiker, al of niet vergezeld van een advertentie.

Volgens Facebook is de advertentievorm aantrekkelijk, zowel voor reclamemakers als voor gebruikers. Berichtjes over de aankopen van vrienden zouden positiever worden beoordeeld dan traditionele banners. Bovendien zou de reclame voor gebruikers relevanter zijn.

Toch leidde Beacon tot een storm van protest: veel Facebookgebruikers meenden dat hun privacy in het geding was. Amerikaanse gebruikers klaagden bijvoorbeeld dat geliefden dankzij Beacon al op de site hadden kunnen zien welke cadeautjes ze met Thanksgiving kregen.

Petitie

Bovendien was het klagers een doorn in het oog dat er geen optie bestond om Beacon uit te schakelen. Alleen op het moment dat een partnersite een bericht in het profiel van een gebruik wilde plaatsen, kreeg die een korte, onopvallende melding met de mogelijkheid het bericht te blokkeren. Een petitie tegen Beacon kreeg veel steun, en een groep van tegenstanders groeide op Facebook in korte tijd uit tot meer dan vijftigduizend leden.

Facebook paste het systeem daarom eerder deze week aan. Voortaan vroegen partnersites expliciet om toestemming voor ze een bericht op een profiel plaatsten. Het bleef echter onmogelijk om het systeem helemaal uit te schakelen.

Excuses

In een bericht op het weblog van Facebook biedt oprichter Mark Zuckerberg woensdag zijn excuses aan voor de gang van zaken. "We hebben veel fouten gemaakt bij de introductie van deze functie", schrijft hij. "En we hebben nog meer fouten gemaakt bij de manier waarop we daarmee zijn omgegaan."

In het bericht kondigt Zuckerberg aan dat het systeem opnieuw is aangepast. Gebruikers kunnen Beacon nu volledig uitschakelen. Wel staat het systeem nu standaard aan.