AMSTERDAM - Treinen krijgen waarschijnlijk toch draadloos internet. Minister van Verkeer Camiel Eurlings (CDA) stelt hiervoor vijftien miljoen euro beschikbaar. Dat zei hij donderdag tijdens de begrotingsbehandeling van het ministerie van Verkeer en Waterstaat.

Deze week werd bekend dat de Nederlandse Spoorwegen en KPN de stekker hebben getrokken uit een gezamenlijk project voor draadloos internet en schermen met reis- en andere informatie in de trein. Het zou niet rendabel zijn.

Eurlings vindt het belangrijk dat reizigers kunnen internetten in de trein. Het past in zijn streven om meer reizigers 'te verleiden' om de trein te nemen. Internet biedt een 'heerlijke meerwaarde voor het ov', stelde hij. De bewindsman komt met het geld tegemoet aan een eis van regeringspartij PvdA.

Mededingingsregels

De NS en KPN spraken deze week van een tekort van tientallen miljoenen. Het spoorbedrijf praat nu met andere partijen over het plan. De bewindsman stelt wel als voorwaarde voor de vijftien miljoen dat hij meer zicht krijgt op de plannen. Ook moet zijn subsidie nog worden getoetst aan Europese mededingingsregels.

De minister gaat ook kijken of het bereik van mobiele telefoons wanneer een trein door een tunnel rijdt, kan worden verbeterd. Nu laat dat in sommige tunnels te wensen over, wist Ger Koopmans (CDA). "Ik weet uit ervaring hoe vervelend dat kan zijn", zei Eurlings.