AMSTERDAM - De uitreiking van de Dutch Bloggies voor de beste Nederlandse weblogs leidt ieder jaar tot veel kritiek. Vier grote blogs lanceren daarom een alternatieve prijsuitreiking.

Volgens de initiatiefnemers, de redacties van Retecool, Sargasso, GeenCommentaar en Panzerfaust, worden de Dutch Bloggies "gekenmerkt door ongefundeerde juryrapporten en een rommelige organisatie". Zo ontstond bij de laatste editie beroering omdat de jury besloot de prijs voor het beste politieke blog niet uit te reiken, omdat de blogs zich te veel op de actualiteit zouden richten.

De jury voor de prijs voor het beste weblog nomineerde in 2007 bovendien het weblog Superkuiken, van een meisje dat anorexiapatiënten aanmoedigde met tips om extreem af te vallen. Op de site stonden slechts vier berichten, waarvan de meest recente al maanden oud was.

Publiek

Ook de publieksprijzen kregen vaak kritiek, omdat grote weblogs als Geenstijl de stemming naar hun hand wisten te zetten. De inbreng van het publiek is daarom steeds verder beperkt. In 2008 wordt alleen de winnaar in de categorie 'populairste weblog' nog via een internetverkiezing aangewezen.

Blogosfeer

De Salonbloggies zijn volgens de initiatiefnemers niet alleen een ludiek protest. Ze worden vastgesteld "door een team van bloggers dat met beide benen in de 'blogosfeer' staat", melden zij in een persbericht.

Wanda Perez-prijs

Eind februari reikt de organisatie onder meer een prijs uit voor de 'meest zuigende reaguurder', voor de 'beste advertorial', en de Wanda Perez-prijs "voor de buitenstaander die het minst gehinderd door kennis van zaken toch een straffe mening over weblogs heeft". Die laatste trofee is vernoemd naar de winnares van een essaywedstrijd van de Groene Amsterdammer, die werd gelauwerd voor een artikel waarin zij grote vraagtekens zette bij de zegeningen van internet in het algemeen, en weblogs in het bijzonder.