UTRECHT - Websites die zorgverzekeringen met elkaar vergelijken, zijn vaak onvolledig of geven niet de juiste informatie over polissen. Geen enkele website scoort op deze twee punten een voldoende.

Dat is de conclusie die de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) trekt uit een onderzoek naar de vergelijkingssites. De zorgautoriteit bracht het in samenspraak met de Consumentenbond en patiëntenfederatie NPCF uitgevoerde onderzoek donderdag naar buiten. Slechts drie websites zetten alle zorgverzekeraars op een rijtje. Andere laten kleine verzekeraars die zich richten op specifieke doelgroepen niet zien. Maar ook van grote verzekeraars staan niet altijd alle polissen op de vergelijkingssite.

Kiesbeter

De NZa vindt dat ook informatie van de website Kiesbeter via vergelijkingssites beschikbaar zou moeten zijn. Op Kiesbeter kunnen patiënten zien waar ze het best terecht kunnen voor een bepaalde behandeling. Met deze informatie kunnen consumenten een nog betere keus voor een zorgverzekeraar maken.

Een aantal websites heeft inmiddels verbeteringen doorgevoerd nadat de zorgautoriteit hen op hun gebreken had gewezen. Volgend jaar gaat de NZa websites onderzoeken die zorgaanbieders met elkaar vergelijken.