AMSTERDAM - De hoeveelheid kwaadaardige software is volgens virusbestrijder F-Secure in 2007 verdubbeld.

In zijn tweede halfjaarrapport constateert het bedrijf dat de opvallendste bedreiging voor internetgebruikers, de Storm Worm, nog lang niet is uitgeroeid. De worm dook begin dit jaar op in een massa-e-mail, waarin gewaarschuwd werd voor een zware storm die in Europa verwoestingen aanrichtte.

Storm Worm

De worm is sindsdien talloze malen aangepast, en wordt onder meer verspreid via websites en instant messaging. Gebruikers worden op steeds wisselende manieren verleid om linkjes aan te klikken die de kwaadaardige code installeren. Zo beloofden varianten van de worm pikante video's of beelden van de Super Bowl, de finale van het American Football in de VS.

Slachtoffers worden opgenomen in een zogenoemd botnet, een netwerk van computers die cybercriminelen op afstand kunnen aansturen, bijvoorbeeld om spam of virussen te verspreiden.

Databases

F-Secure maakt zich verder zorgen over de steeds geraffineerdere pogingen tot identiteitsdiefstal. In 2007 vielen verschillende grote databases met persoonlijke gegevens in verkeerde handen. Criminelen kunnen die informatie misbruiken om zeer gerichte, persoonlijke phishingmails te sturen.

Apple

Ook waarschuwt het bedrijf dat computers van Apple een steeds aantrekkelijker doelwit worden voor auteurs van virussen en ander digitaal ongedierte. Het marktaandeel van de Mac neemt toe, en in 2007 kwamen enkele veiligheidslekken in het systeem aan het licht.

Van de DNSChanger, een programma dat het internetverkeer van slachtoffers omleidt naar andere servers, brachten de auteurs in 2007 verschillende Appleversies uit. Gebruikers kunnen besmet raken als ze 'videocodecs' installeren, die nodig zouden zijn om een zogenaamd filmpje op een kwaadaardige website te bekijken.