AMSTERDAM - T-Mobile stopt onmiddellijk met de verkoop van simlockvrije iPhones in Duitsland. De rechter in Hamburg beschikte dinsdag dat het bedrijf geen regels overtreedt door de telefoon alleen in combinatie met een tweejarig abonnement te verkopen.

De zaak was aangespannen door concurrent Vodafone, die meende dat de koppelverkoop van het gewilde toestel met een aansluiting bij T-Mobile niet was geoorloofd. De rechter stelde Vodafone bij een voorlopige uitspraak in november nog in het gelijk.

T-Mobile besloot daarop om de toestellen ook los te gaan verkopen. De iPhones zonder simlock kosten duizend euro. Een van T-Mobiles concurrenten, Debitel, vergoedde klanten echter het verschil met de reguliere prijs als ze vervolgens een Debitelabonnement afsloten.

Schadeclaim

Nu T-Mobile alsnog gelijk heeft gekregen, is de telefoon in Duitsland weer uitsluitend met een abonnement te koop. Of het bedrijf, zoals eerder aangekondigd, een schadeclaim bij Vodafone gaat indienen, is nog niet duidelijk.

In Frankrijk, waar het consumentenrecht koppelverkoop tussen producten en diensten verbiedt, is de iPhone wel zonder abonnement verkrijgbaar. Het toestel kost dan 749 euro.