AMSTERDAM - De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) onderneemt geen gerechtelijke stappen tegen Geenstijl. Op de website staat een foto van prins Willem-Alexander en prinses Máxima in een New Yorks warenhuis.

De RVD heeft Geenstijl meerdere malen verzocht de foto te verwijderen. Maar volgens het weblog heeft de foto een journalistieke waarde omdat erop te zien zou zijn dat het koninklijk paar een iPhone koopt. Die zijn in Nederland nog niet verkrijgbaar. Volgens de RVD heeft het paar het toestel niet gekocht.

De landsadvocaat zal Geenstijl via een brief nogmaals oproepen om de foto te verwijderen. Maar omdat het de eerste keer is dat de website 'in de fout' is gegaan, laat de RVD het hierbij. Bij herhaling zal de dienst wel een gang naar de rechter maken.

Pedofielensite

Ook tegen de site van het extreemrechtse Stormfront en tegen Pedofielen Hebben Rechten worden geen juridische stappen ondernomen. Ook op deze sites stonden foto's van leden van het koninklijk huis, onder meer van prinses Amalia. De reden dat de RVD geen actie onderneemt, is in beide gevallen dat de foto's inmiddels alweer van de sites zijn gehaald.

Vorige maand bepaalde de rechter in Amsterdam al in een door de RVD aangespannen kort geding dat zulke foto's niet meer op de site van pedofielenvereniging Martijn geplaatst mogen worden.